VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

Thursday, June 2, 2011

POLITIK DAN GARIS POLITIK

BANGUN MELAWAN!



POLITIK DAN GARIS POLITIK

Saya selalu membaca dan mengamati tulisan, komentar dan analisa politik terkini tentang negara kita ini. Saya membaca dalam Bahasa Melayu dan juga Bahasa Inggeris. Ada yang menarik: sayangnya banyak pula yang membosankan. Membosankan kerana sang penulis hanya bergelut dengan personaliti individu - si politikus. Tidak lebih dari itu.

Politik bukan hanya tentang individu. Politik ialah tentang kuasa. Perjuangan politik ialah perjuangan untuk merebut kuasa. Merebut kuasa bertujuan untuk merebut punca-punca ekonomi. Di belakang punca ekonomi ialah kelas. Perjuangan politik ialah perjuangan kelas.

Kelas dan ekonomi tidak dapat dipisah macam santan dengan kelapa. Setiap sosok manusia tergulung ke dalam satu kelas. Secara kasar – ada dua kelas: yang memerintah dan yang di perintah i.e yang berkuasa dan yang tidak berkuasa. Yang berkuasa ialah mereka yang memiliki harta dan kekayaan. Yang tidak berkuasa ialah mereka yang tidak memiliki harta kekayaan dan gulungan miskin.

Dalam sistem ekonomi kapitalis seperti dalam negara kita ini – gulungan miskin adalah kaum tani, kaum nelayan dan kaum buruh. Mereka ini adalah kumpulan terbanyak. Manakala kumpulan terkaya tidak ramai. Kumpulan kaya amat sadikit – mereka adalah kumpulan minoriti. Tetapi mereka menjadi pemilik harta kekayaan yang terbanyak. Justeru melalui harta kekayan, mereka dapat membeli kuasa.

Ini bukan tulisan propaganda. Ini hakikat – fakta saheh - yang boleh di rujuk kepada Jabatan Statistik Negara. Fakta fakta – ekonomi dan kelas ini - menjadi kabur atau sengaja dikaburkan dengan agenda agama, dengan agenda bahasa, dengan agenda kaum dan bangsa. Politik ialah agenda merebut kuasa. Period. Khalas. Agenda-agenda yang lain hanyalah alat dan taktik untuk mengolah persetujuan orang ramai untuk bangun merebut kuasa.

Justeru untuk saya, perjuangan politik ialah untuk melupuskan kuasa kumpulan kaya yang sedikit dan mengambil alih punca-punca ekonomi yang ada dalam tangan mereka. Harta kekayaan wajib diambil kembali untuk di agih-agihkan kepada rakyat terbanyak. Ini seperti yang telah dan sedang dilakukan oleh kerajaan Selangor. Kerajaan Pakatan Rakyat telah mengambil kembali hak air dari syarikat Syabas dan memberikan secara percuma pada orang ramai.

Justeru berlaku perlawanan yang maha hebat antara Pakatan Rakyat dengan gerombolan United Malays National Organisation di Selangor. Perlawanan ini ialah perlawanan untuk merebut punca ekonomi. Ini adalah perlawanan dua kelas – kelas kaya yang menindas sedang berlawan dengan rakyat. Suara orang teramai - suara rakyat - diwakili oleh Pakatan Rakyat.

Hingga ke tahap ini, jika masih ada penulis dan pemberi komentar politik tidak memahami hakikat kelas dan ekonomi maka si Mamat atau si Minah itu wajib rajin membaca dan mentelaah. Panjangkan akal dan panjangkan ilmu. Sehingga ke hari ini memiliki akal fikrah yang kritikal masih belum dicukai lagi.

Kalau saya membawa para pembaca ke luar Malaysia – hakikat yang sama juga dapat kita lihat. Di Amerika Syarikat Barack Obama dipilih untuk mempertahankan dan menjaga kepentingan saudagar senjata dan para taikoon di Wall Street. Raja Abdulah dipilih untuk mempertahankan kepentingan gulungan feudal di Saudi Arabia. Sarkozy di Peranchis dipilih untuk mempetahankan kepentingan saudagar Peranchis dan kaum Zionis di Peranchis.

Apabila tuan pembaca telah memahami asas-asas politik dan ekonomi diatas maka saya akan membawa pembaca untuk memahami apa makna dan tanda perebutan puncuk pimpinan Pas yang sedang berjalan hebat sekarang. Perlawanan hebat yang saya maksudkan ialah perebutan kerusi Timbalan Presiden Pas diantara Mat Sabu dengan Nasharudin Mat Isa dan Tuan Mat.

Untuk saya pertandingan ini adalah perebutan kuasa. Perebutan kuasa ini ialah perjuangan kelas. Kalau kita kaji dari segi politikal ekonomi, dalam istilah politik moden Parti Pas ini ialah parti yang mewakili kepentingan borjuis kecil Melayu. Parti yang mewakili kepentingan borjuis besar dan borjuis nasional ialah United Malay National Organisation. Justeru saya berani berkata disini bahawa tidak mungkin Daim, Ananda, Vincent Tan atau Syed Mokhtar menjadi ahli Pas. Parti Pas tidak akan memperluaskan kepentingan ekonomi mereka.

Pas mewakili Guru-guru Melayu, Tok Peraih, Penjaja, Tuan Empunya Warong, Kontrektor Kelas Bawah, Peneroka, Nelayan termasuk juga Askar dan Polis Pencen. Gulungan ini merasa kepentingan ekonomi dan gaya hidup mereka dapat dipertahankan oleh Parti Pas.

Kalau Pas ini parti bojuis kecil Melayu bagaimana pula dengan ulama dalam Pas? Biar saya terangkan disini bahawa dari segi ekonomi para alim ulama juga memiliki kelas. Dari segi pensejarahan penubuhan parti politik di Malaysia kita akan dapat memahami bahawa alim ulama dalam Pas ini tergolongn kepada borjuis kecil Melayu. Mereka merasa diri mereka akan dipinggirkan oleh United Malays Natioanl Organisation yang amat mesra bersekongkol dengan Towkay dari MCA atau bekas penjajah British. Hujah agama ketika keluar dari payung United Malays National Organisation pada ketika itu adalah hujah terbaik untuk mempertahankan kepentingan ekonomi kelas borjuis kecil Melayu.

Justeru hari ini kita akan bertemu dengan ulama yang bekerja dengan United Malay National Organisation. Mereka ini saudagar agama yang kaya dan lumayan. Kerja mereka ialah mencari ayat-ayat dan hadith nabi untuk 'menghalal' kan apa saja dasar dan tindak tanduk United Malay National Organisation.

Dengan ini apakah Mat Sabu dan Nasaruddin ini memiliki pandangan politik dan kelas yang sama kerana mereka berdua berpayung dalam Parti Pas? Jawabnya tidak. Parti MCA adalah parti towkay tetapi ramai juga buruh yang menjadi ahli ini. Parti MIC ialah parti Chettiar dan Mandur tetapi ramai kuli estate yang menjadi ahli.

Awas dan waspada. Didalam kumpulan borjuis kecil ini juga akan terdapat sosok-sosok yang berminat untuk menjadi borjuis besar dan borjuis nasional. Didalam PKR juga pasti ada yang bermimpi untuk menjadi borjuis nasional. Bermimpi untuk menjadi tuan pemilik kuasa jana leterik atau pemilik kilang gula dan beras. Ini bukan sesuatu yang mustahil.

Ditahap ini dalam politik negara kita apa yang wajib kita kenali ialah kepentingan kelas apa yang di wakili oleh Mat Sabu. Kepentingan kelas siapa pula yang diteraju oleh Nasharudin Mat Isa. Seperti saya tulis diatas tadi – perjuangan politik ialah perjuangan kelas. Untuk saya mustahil kedua-dua mereka ini mewakili kelas yang sama. Jika mereka dari kepentingan kelas yang sama mustahil mereka akan bertempur.

Nasharudin dikatakan dari jalur ulama. Tetapi dalam analisa politikal ekonomi ulama ini tidak memiliki apa apa makna. Ini hanyalah ‘tagline’ untuk menjual produk. Ulama hanya jenama yang dikenali umum. Majoriti ahli Pas adalah manusia warak yang ritual agama Islamnya terjaga rapi. Untuk para ritualis ini jenama ulama ini cukup memyakinkan. Justeru dengan bijak Nasharuddin telah melabelkan dirinya ulama. Jenama ini amat baik untuk meraih sokongan dalam Parti Pas.

Dalam analisa ini bukan jenama ulama yang kita bincangkan tetapi 'calon ulama' atau yang 'bukan calon ulama' itu mewakili kelas yang mana? Ini soalan yang wajib kita terus bertanya apabila kita membaca politik. Jika kita dapat memecah persoalan kelas maka kita akan dapat memahami pertembungan politik yang sedang berlaku dihadapan mata kita.

Akhbar Utusan Malaysia diaanggap suara musuh oleh Pas dan Pakatan Rakyat. Kebelakangan ini – sebelum muktamar Pas berlangsung - akhbar ini tetiba menyatakan rasa gumbira dan senang hati jika 'kumpulan ulama' dalam Pas ini mencapai kemenangan. Malah sekali imbas kita lihat Mubarak – kumpulan Umno Pencen – tetiba berkempen untuk Nasarudin. Jelas suara United Malay National Organisation ini mahu 'tim ulama' menang dan terus berkuasa.

Beberapa tulisan dalam akhbar Utusan semuanya memperlihatkan bahawa United Malays National Organisation merasa takut jika sekiranya Mat Sabu berjaya mengalahkan Nasaruddin dan Tuan Mat. Utusan kelihatan berhempas pulas menabur racun berkempen agar ahli Pas akan mengenepikan Mat Sabu

Lalu timbul persoalan? Kenapa Utusan sibuk mahu Mat Sabu kalah? Jawapan untuk soalan ini ialah kelas. Dalam pemahaman politik moden Mat Sabu ini mewakili kelas Mustadhafin atau kelas tertindas. Dalam bahasa politik moden Mat Sabu ini mewakili kelas kaum proletar – kaum buruh dan kaum tani – kaum majoriti yang tertindas.

Nasharudin Mat Isa walau pun dalam Parti Pas tetapi memiliki niat dan mimpi untuk menjadi borjuis besar - borjuis nasional. Cita-cita untuk menjadi borjuis nasional ini hanya akan termakbul jika sekiranya Pas dan United Malay National Organisation dapat bersatu dan bekerjasama dalam satu perserikatan yang baru. Penyatuan ini dibawah lambang Perpaduan Melayu.

Justeru pertembongan Mat Sabu, Nasa dan Tuan Mat ini memiliki implaksi yang amat jauh merentas markas tarbiah Pas di Gombak. Kemenagan Mat Sabu akan membuka satu garis baru didalam Pas. Garis ini ialah garis memperjuangan gulungan tertindas. Jangan lupa Mat Sabu ini pernah menimbulkan isu Padi Kunca di Kedah dimana tuan tuan pemilik tanah sawah yang luas merasa tergugat.

Tuan-tuan tanah ini ada yang menyokong Pas. Lalu mereka merasa marah kerana kain sarong topeng agama mereka telah diselak terbuka oleh Mat Sabu. Manakala Nasarudin tidak memiliki apa-apa budaya politik melawan. Malah Nasa ini dikatakan amat beersedia untuk bersekongkol dengan United Malay National Organisation. Manakala Tuan Mat mencelah bertanding untuk memastikan garis musthadafin yang dibawa oleh Mat Sabu dikuburkan.

Dari sini amat jelas menunjukkan bahawa kepentingan kelas melintasi kepentingan parti politik. Ini samalah seperti United Malay National Organisation yang melaungkan ketuanan Melayu tetapi akan sedia berkerjasama dengan para cukong dari MCA atau MIC untuk kepentingan kelas mereka.

Pasti ada sosok-sosok dalam Pas yang bersedia berkerjasama dengan United Malays National Organisatuion untuk memastikan – inshaaalh – mimpi mereka untuk menjadi borjuis nasional termakbul. Juga memastikan kepentingan ekonomi mereka dipertahankan dan dikembangkan. Jangan pula hairan jika saya katakan hari ini sosok-sosok jenis Nasa ini juga ada dalam PKR dan DAP. Cuma ketika ini suasana politik tanah air kita belum memberanikan mereka menunjukkan muka.

Jelas disini United Malay National Organisation mahu garis Mat Sabu dikalahkan. Tetapi semuanya terpulang kepada ahli Pas sendiri. Mereka yang membuat keputusan untuk memilih diantara dua garis politik ini. Politik kuasa orang kaya disatu pihak dan politik kaum buruh dan kaum tertindas disatu pihak lagi.(TT)

Friday, February 11, 2011

Fasha Ucapan Yang Berotority


Al-Qaradhawi :
 Rakyat Mesir wajib turun ke jalan raya, peserta demonstrasi mati syahid!

Thursday, January 27, 2011

DOKUMEN
Saya amat menyenangi kata-kata bloger kita ni jadiknya mehlah kita fikir-fikirkan
Apa yang kita boleh dapat pencerahan darinya REFORM>>>



nota:
apa yang ada disana
kerana ianya perlu disana
apa yang ada disini
kerana ianya perlu disini

gunung tegak berdiri
untuk memaku bumi
lembah luas terbentang
untuk kuda berlari pantas

bengkang bengkok sungai mengalir
karana itulah bentuk air
jangan kau luruskan

lembah dalam menjunam
gaung yang tinggi mdenjurai
kerana itu lah sifatnya

kau bukan pemahat alam
kau hanya transit disini

lihatlah keindahan alam dirosakan
lihatlah nilai melayu baru

kalau tinggi ertinya berjaya
kalau mesin ertinya berjaya
kalau besar ertinya berjaya
kalau godang ertinya berjaya
kalau baru ertinya berjaya
kalau plastik lagi berjaya

bukan kah alam itu indah
bukan kah alam semula jadi itu permai
kenapa dirosakkan
kenapa di tokok tambah

lihatlah gunung gunung kita
tercacak menara talipon

pergi ke gunung jerai
akan ditemui menara besi

pergi ke gunung ledang
akan di temui menara besi

dimana mana tercacak berdiri
sebagai tanda modeniti

bila agaknya kita akan dewasa
bila agaknya kita mula mengenal diri
bila agaknya kita akan mula hormat pada alam

tunggang tunggek sembahyang
berbuih buih bertasbih hanya lah ritual

menghormati alam
adalah menghormati yang maha esa
menghormati alam
adalah tunduk sepanjang masa
kepada maha pencipta

itulah tanda kita sedar
kita hanya sebentar di alam ini
itulah tanda kita sedar
bahawa kita hanya transit dimuka bumi ini

Friday, January 21, 2011

Wednesday, January 19, 2011

Banyaknya tu Sebab tu dapat beli tanah SA MURAH ada udeng...

Setiausaha politik Menteri Besar, Faekah Husin berkata, butiran tender langsung ini didedahkan kepada umum bagi mengelakkan spekulasi “Kerajaan negeri percaya bahawa maklumat ini akan membantu pihak berkuasa dalam siasatan mereka,” semasa pentadbiran Dr Khir juga ada menganugerahkan dua projek kepada syarikat dimiliki Shamsuddin, masing-masing bernilai RM30 dan RM14 juta, yang telah dibatalkan oleh kerajaan negeri tahun lalu.

Beliau berkata pendedahan maklumat itu adalah penting bagi memastikan kerajaan Selangor dan kakitangannya tidak dikaitkan kan dengan perbicaraan Toyo kelak.

Awal bulan lalu, Toyo mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Shah Alam atas tuduhan mendapatkan dua lot tanah di Seksyen 7 Shah Alam pada harga yang lebih rendah daripada nilai pasaran.

Toyo, 45, didakwa mendapatkan tanah tersebut bagi dirinya dan isteri, Zahrah Kechik, 45, dua lot tanah dan sebuah rumah di alamat No 8 & 10, Jalan Suara 7/1L di sini daripada Shamsuddin yang diketahui ada hubungan dengan kerja rasminya pada harga RM3.5 juta, sedangkan hartanah tersebut telah dibeli oleh syarikat tersebut pada 23 Disember 2004 dengan harga RM6.5 juta.

Beliau didakwa melakukan kesalahan itu pada 29 Mei 2007, di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor.

Dalam kenyataan hari ini, Faekah juga berkata kerajaan negeri Selangor yang kini ditadbir Pakatan Rakyat tidak terlibat dengan pemberian projek secara runding terus kepada syarikat-syarikat dimiliki Shamsudin.

Katanya, Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri pada 16 Disember lalu telah membuat keputusan supaya maklumat tentang jenis projek dan nilai projek yang diberikan kepada syarikat milik Shamsuddin didedahkan untuk pengetahuan umum.

“Sebanyak lima projek runding terus telah diberikan kepada Majulia Sdn Bhd dengan nilai projek berbeza,” katanya lagi.

Projek-projek itu ialah pembinaan kuarters kakitangan kerajaan di Seksyen 16 Fasa 1 dengan nilai RM22,880,000, kuarters kakitangan kerajaan di Seksyen 16 fasa 2 dengan nilai RM61 juta.
Cadangan mereka bentuk, membina dan menyaipkan bangunan Perpustakaan Selangor Maju bernilai RM71,080,000.
Membina dan menyiapkan jalan dari Simpang B15/B11 Lama Daerah Sepang bernilai RM73,750,871.53 dan cadangan projek pembangunan sebuah stadium terbuka, sebuah pencawang elektrik, dua kebuk dan satu unit loji kumbahan atas sebahagian tapak Kompleks Sukan atas tanah kerajaan mukim Dengkil bernilai RM14,999,000.

“Sementara itu, dua lagi syarikat milik Shamsuddin iaitu Getrahome Sdn Bhd dan Kanasutra Sdn Bhd telah diberikan projek secara penswastaan,” jelas beliau.

Getrahome Sdn Bhd mendapat projek pembangunan perumahan dan perniagaan secara penswastaan atas tanah seluas 134.57 ekar mukim Dengkil, Daerah Sepang bernilai RM16 juta pada 2000 dan Kanasutra Sdn Bhd pula diberikan projek cadangan pembangunan perumahan dan perniagaan secara penswastaan atas tanah kerajaan lot 5395 dan 5396 Mukim Dengkil pada 2005 bernilai RM14 juta.

“Bagaimanapun, Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri pada 27 Januari 2010 telah membatal dan menarik balik projek berkenaan,” katanya.

Jelas beliau, langkah itu juga sejajar dengan prinsip ketelusan dan kebertanggungjawaban pentadbiran yang didokong oleh Pakatan Rakyat yang sama sekali menolak sebarang penyelewengan dan salah guna kuasa di kalangan pemimpin dan ahli politik demi kepentingan peribadi.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH



nota:
baca dan teliti

patutlah kerajaan pakatan diselangor terus dikacau
disinilah bank gerombolan
disinilah mesin atm gerombolan
disinilah tabung buluh gerombolan

bila selangor diambil alih oleh pakatan rakyat
saku gerombolan kering
projek tak sampai
projek tak masuk

nota:
lihat bagaimana korupnya gerombolan di selangor
habis tanah dijual
habis tanah rakyat di gadai mak cik FELDA oi
habis bulu bulu orang kampong

Tuesday, January 18, 2011

ThE KinG, ThE QueeN & ThE LiL' PriNcE JouRnEyS: Macam mana Traffic Blog nak naik kalau....

ThE KinG, ThE QueeN & ThE LiL' PriNcE JouRnEyS: Macam mana Traffic Blog nak naik kalau....

Bawak -bawak berhibur dengan Tukar Tiub dapat jugak info pencerahan untuk dikongsi bersama

Tinatina Mall: Tinatina Crystal House

Tinatina Mall: Tinatina Crystal House

Tinatina Crystal House



Kristal!




Salam semua!


Pernahkan anda melihat barangan kristal menghiasi ruangan rumah? ya! ini ada lah style terkini..tapi adakah anda mampu membeli barangan kristal yang pasti nya kita tahu barangan ini sangat mahal untuk dijadikan barangan perhiasan?


Kristal ini bukan sahaja boleh dijadikan barang perhiasan,tetapi boleh juga dijadikan hadiah atau cenderamata atau boleh juga diberi kepada tetamu yang istimewa di Majlis-majlis atau di Kenduri kahwin sebagai tanda ingatan yang paling istimewa..


Kini anda boleh dapat kristal yg kualitinya sama di luar negara tetapi pada harga yang lebih rendah di sini! Apa lagi,sila lihat gambar dibawah danemail untuk pertanyaan/order.


Kristal yang saya bawakan ini juga kristal import cuma ianya di bentukkan disini iaitu di Rembau..anda pernah dengar Rembau Crystal? ya..Rembau Kristal saya bawakan untuk anda disini,




Antara produk kristal yang available:



Sesuai untuk Hadiah atau Cenderamata


Item:Heart Bell
Harga: RM93


Item:Heart to Heart
Harga: RM80


Item:Bird Tree
Harga: RM85


Item:Double Swan with Love
Harga:RM80


Item:Heart in Basket
Harga:RM 80


Item:Relax Peacock
Harga:RM43


~ NEW ARRIVAL ~



Item:Vase
Harga:RM 65


Item:Ship
Harga:Rm400



Item:Women w Umbrella
Harga:RM120



Item:Mini Rose
Tinggi:19.5cm
Harga:RM45
50-100pcs:RM35/piece
101-300pcs:RM25/piece
300 & above:RM17/piece


Item:Mini Rose Stand
Tinggi:10cm
Harga:RM46
50-100pcs:RM37/piece
101-300pcs:RM27/piece
300 & above:RM20/piece


Item:Mini 3 Rose Stand
Tinggi:10cm
Harga:RM50
50-100pcs:RM40/piece
101-300pcs:RM30/piece
300 & above:RM25/piece



Item:Tepak Sireh
Harga:350

Item:Plate
Harga:RM300


Item:Chili
Harga:RM20


Item:Coloring Vases
Harga:RM95(Kiri),RM150(Tengah),RM95(Kanan)


Item:Various Vases
Harga:RM120(Owl),RM220(Ocean)

Item:Jug

Harga:RM95


Align LeftItem:Candle Holder
Warna:Biru Gelap
Harga:RM80






~ REPLIKA FLORA ~


Item:Rose
Warna:Ungu,Hitam
Harga:RM38


Item:Orchid
Warna:Ungu
Harga:RM48




Item:Tulip
Warna:Hijau,Ungu,Biru Gelap,Biru Muda,Kuning,Putih
Harga:RM48



~ VASE ~



Item:Vase 1
Warna:Purple
Harga:RM800


Item:Vase 2
Warna:Biru
Harga:RM700


Item:Vase 3
Warna:Biru Transparent
Harga:RM950



Item:Vase 4
Warna:Kuning
Harga:RM300



Item:Vase 5
Warna:Oren
Harga:RM400



Item:Vase 6
Harga:RM900



Item:Vase 7
Harga:RM 800


Item:Plate Stand
Harga:RM600



Item:Floral Bowl
Warna:Hijau
Harga:RM850


* Bunga kristal adalah cadangan hiasan sahaja. Tidak termasuk dalam harga yang dinyatakan






~ REPLIKA FAUNA ~







Item:Pipit
Warna:Abstract
Harga:RM45




Item:Jumbo
Warna:Oren,Hijau Lumut,Transparent
Harga:RM45



Item:Snail
Warna:Oren
Harga:RM30






Item:Swan
Warna:Hijau Lumut,Hijau,Biru,Transparent,
Harga:RM30


Item:Fish
Warna:Coklat,Biru Metalik,Merah
Harga:RM40






Item:Pingu
Warna:Kuning,Oren,Biru,Abstract
Harga:RM53



Item:Burung Jambul
Warna:Hijau Lumut
Harga:RM40


Item:Nemo
Warna:Hijau Muda,Hijau Lumut,Oren
Harga:RM40






~ BUAH-BUAHAN ~


Item:Big Apple
Harga:RM350



Item:Apple Solid
Warna:Biru,Putih
Size:M
Harga:RM60



Item:Apple Blow
Warna:Biru Muda,Transparent,Oren,Putih,coklat
Size:S,M,L
Harga:RM48(S),RM60(M),RM80(L)



Item:Mangosteen
Size:S,M
Harga:RM40(S),RM50(M)




Item:Pear (Blow)
Warna:Coklat,Biru Metalik,Merah,Hijau Susu,Biru,Hijau Tua
Harga:RM50



Item:Labu Solid
Warna:Kuning Abstrak
Harga:RM40


Item:Blue Grapes
Harga:RM40




Item:Bekas Telur
Harga:RM50




~ KEY CHAIN~




Item:Keychain
Harga:RM 15




~ BUAH RANTAI~


Item:Heart Pendant
Harga:RM15




~ LAIN-LAIN ~





Item:Trophy
Harga:RM1600

Item:Gift
Harga:RM400

Item:Kayu Besball
Harga:RM120



Item:Bekas Minyak Wangi
Warna:Hijau
Harga:RM60

Item:Candy
Warna:Biru,Oren,Pink
Harga:RM20


Item:Pemberat Kertas
Warna:Abstract (Corak Bunga)
Harga:RM50

[Valid Atom 1.0]

0 comments:




Post a Comment